Oamenii de știință au inventat o frunză artificială care aspiră dioxid de carbon din atmosferă și produce combustibil curat
Dioxidul de carbon (CO2), după cum știi, este unul dintre gazele primare care contribuie la criza încălzirii globale. CO2 este un gaz cu efect de seră care absoarbe căldura și o eliberează încet, în timp.
În mod firesc, efectul de seră este necesar deoarece, fără el, temperatura pământului ar fi probabil mult sub punctul de îngheț. Cu toate acestea, un exces de aceste gaze în atmosferă a înclinat echilibrul natural al temperaturii pământului, provocând ceea ce este acum cunoscut sub numele de încălzire globală, o amenințare masivă pentru viitorul umanității și al planetei.
Pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, un grup de oameni de știință au inventat o „frunză artificială” care absoarbe CO2 din mediul înconjurător și se transformă în metanol, un combustibil cu ardere curată. Plantele verzi sunt surse naturale de oxigen către pământ prin procesul de fotosinteză. Ele absorb dioxidul de carbon pentru a produce glucoză, oxigen și apă.
Cum va ajuta frunza artificială la încetinirea încălzirii globale
„Am încercat să găsesc o nouă modalitate de a imita fotosinteza în natură, unde frunzele transformă dioxidul de carbon și apa cu lumina soarelui, pentru a produce glucoză și oxigen”, a declarat cercetătorul principal Yimin Wu, profesor de inginerie la Universitatea din Waterloo. „Motivația este reducerea emisiilor de dioxid de carbon, un gaz cu efect de seră și, sperăm, reducerea încălzirii globale și furnizarea de energie durabilă”.
Acest proces natural a inspirat o tehnologie inovatoare pentru a absorbi CO2, a-l descompune în metanol și a elibera oxigen. Potrivit oamenilor de știință, aproximativ 72% din CO2 este transformat în metanol, cel mai simplu alcool cunoscut.
Frunza artificială imită procesul de fotosinteză cu ajutorul unui fotocatalizator numit oxid de cupru. În natură, fotocatalizatorul este clorofila, un pigment natural care captează energia din soare, pentru a declanșa procesul. Oxidul de cupru este o pulbere roșiatică sau maronie, care este abundentă în natură.
Frunzele și oxidul de cupru sunt încălzite în apă pentru a permite evaporarea metanolului, astfel încât să poată fi colectat ca combustibil la sfârșitul procesului. Când temperatura apei crește până la un anumit punct, dioxidul de carbon este trecut prin ea și lumina albă este direcționată în soluție. Glucoza, acetatul de cupru, hidroxidul de sodiu și dodecilul sulfat de sodiu sunt, de asemenea, adăugate în apă pentru a crea un combustibil mai eficient și mai utilizabil.
Această tehnologie este în curs de dezvoltare
Profesorul spune, de asemenea, că tehnologia este încă în curs de dezvoltare și va dura mulți ani până să fie comercializată. Cu toate acestea, ei intenționează să-l elibereze în diferite etape, pentru a se potrivi nevoilor industriale.
„Această tehnologie a atins eficiența energiei solare la aproximativ 10%. Aceasta este deja mai mare decât fotosinteza naturală. Următorul pas este parteneriatul cu companiile din industrie pentru a-l extinde cu o inginerie a sistemului de celule de flux, pentru producția de combustibili lichizi”, a spus cercetătorul.
Profesorul Wu și echipa sa lucrează la proiect din 2015 și, în cele din urmă, au avut un avans semnificativ în acest an. Mai sunt multe de făcut, dar echipa este entuziasmată de viitorul invenției lor.
„Sunt extrem de încântat de potențialul acestei descoperiri”, a spus Wu. „Schimbările climatice sunt o problemă urgentă și putem contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, creând, în același timp, un combustibil alternativ”.
Să sperăm că această invenție va ajunge în curând pe piețele de consum. Ar putea fi o revoluție masivă în lupta împotriva schimbărilor climatice.